U wist misschien al dat de Buurtpreventie zich inzet voor een veilig Den Hoorn. Dit doen wij door het lopen van preventierondes. Maar, wij doen ook aan Whatsapp-buurtpreventie! Op die manier houden wij elkaar op de hoogte wat er speelt in het dorp en proberen we. door middel van kennis en tips te delen. elkaar weerbaar te maken. Onze Whatsapp-buurtpreventie heet: DEN HOORN ALERT. Ons doel is om heel Den Hoorn dekkend te maken.
Oorsprong Den Hoorn Alert
”Den Hoorn Alert” is begonnen als een ”normale” Whatsapp-groep. Hier konden buurtbewoners zich voor aanmelden en bleven zij op de hoogte als er wat gebeurde. Ook de wijkagent en de BOA (buitengewoon opsporingsambtenaar van de gemeente) zitten in deze groep. Vervolgens kregen de bewoners ook een speciale sticker die ze bij de voordeur of aan de voorkant van hun huis konden plakken. Op die manier werden criminelen gewaarschuwd dat er een Whatsapp-groep actief was.
Vernieuwing van Den Hoorn Alert
In 2024 is er een vernieuwing geweest binnen ”Den Hoorn Alert”. Reden voor vernieuwing was o.a.:
- Dat er steeds meer Whatsapp-groepen als paddenstoelen uit de grond sprongen. Hiervan waren de meesten niet aangemeld bij Den Hoorn Alert;
- De groepen wisten ook niet van elkaar wat er in de buurt/ wijk gebeurd;
- Dat er eigenlijk een overkoepelende paraplu ontbrak die als centraal orgaan functioneerde.
Gezien bovenstaande en de technische mogelijkheden van tegenwoordig, zagen wij de kans om hierop in te spelen.
Grote voordelen van de vernieuwing
De vernieuwing had in principe 3 grote voordelen:
- Buurtpreventie houdt het overzicht van de bestaande groepen. Zo hebben wij de bestaande lijst geupdate en dit ook in een kaart inzichtelijk gemaakt. Op die manier weten wij waar er nog geen dekking is. Daarnaast is het voor nieuwe inwoners ook makkelijk om lid te worden van een nieuwe groep omdat wij alle contactgegevens hebben;
- We zijn over gegaan van Whatsapp-groep naar Whatsapp-community. Dit betekent dat er 2 nieuwe groepen zijn bijgekomen, waar men onderling kan praten en waar men veiligheidstips krijg;
- Vanuit een preventie-oogpunt delen wij regelmatig nieuwe tips en tricks in het kader van veiligheid. Op die manier houden wij de Whatsapp-groepen levendig en maken wij de inwoners weerbaar;
Community Den Hoorn Alert 2.0
De Whatsapp-community is zogezegd een grotere groep waarbij groepen gescheiden zijn. Deelnemers kunnen zich vrijblijvend aanmelden. Voorheen kon je niet in de Den Hoorn Alert-groep praten over koetjes en kalfjes. Maar door deze extra groep kan dat dus nu wel.
- Tips en preventieadvies: hier krijgen deelnemers periodiek preventieadvies zodat men weerbaar wordt;
- Overige berichten: hier kan men praten over gevonden voorwerpen, het organiseren van een buurt-BBQ of van alles en nog wat.
Werking van Den Hoorn Alert
De kracht van Den Hoorn Alert is dat het werkt als een sneeuwbal. Er zitten namelijk alleen beheerders van andere Whatsapp-groepen in de community. Het is dan de taak aan de beheerder om informatie door te geven aan de eigen groepen. Op die manier is ons bereik het grootst en voorkomen we dat de community te vol raakt.
Zit u nog niet in een groep, dan kunt in principe niet deelnemen aan de Den Hoorn Alert community. Echter is er 1 uitzondering: als u zelf een groep opricht en dus beheerder wordt.
Den Hoorn Alert werkt in principe 2 kanten op:
- Een van de deelnemers deelt een incident of een andere belangrijke gebeurtenis in Den Hoorn Alert. Dit wordt vervolgens overgenomen door de rest van de deelnemers in Den Hoorn Alert. Vervolgens stuurt iedere deelnemer dit door naar zijn of haar eigen groep waar hij/ zij beheerder van is. Dit is dus het sneeuwbaleffect.
Maar het kan natuurlijk ook de andere kant op:
- In een buurt/ wijk app-groep is een incident geweest en dit is relevant genoeg om in de Den Hoorn Alert-app te delen. Op die manier kan dus de beheerder van die groep, dit in de Den Hoorn Alert groep delen.
Voorbeeld
Misschien vraagt u zich af wat er in Den Hoorn Alert dan besproken of gedeeld wordt? Wij hebben natuurlijk richtlijnen en huisregels. Hieronder een voorbeeld:
- ‘’Aantal inbraken neemt toe in wijk X’’
- ‘’Irish travellers actief’’
- ‘’Groep jongeren actief die inwoners lastigvallen’’
- ‘’Persoon X is vermist’’
Disclaimer: Wij begrijpen dat het soms lastig is om in te schatten wat nou wel en wat nou niet in de Alert groep gedeeld moet worden. Dit blijft elke keer uw eigen inschatting. Bij twijfel kunt u met een van de beheerders overleggen. uitgangspunt is dat u uw mede-inwoners alert wilt maken over mogelijk gevaren of nadelige situaties.
Wat betekent dit voor u?
- Leest u dit nu en u denkt ”mijn Whatsapp-groep is nog niet bekend bij de Buurtpreventie” – geef dit dan a.u.b. door aan info@buurtpreventie-denhoorn.nl Vermeld ”aanmelden nieuwe groep” en beantwoord onderstaande vragen in de mail:
- Naam van beheerder (maximaal 2 beheerders doorgeven)
- Telefoonnummer van beheerder(s)
- Hoe heet de groep?
- Wat is de dekking? Welke straten en/ of huisnummers?
- Hoeveel deelnemers/ hoe groot is de groep?
2. Wilt u weten of er al een Whatsapp-groep in uw buurt actief is? Mail dan naar info@buurtpreventie-denhoorn.nl en vermeld uw straat en huisnummer. Dan nemen wij contact met u op.
3. Is er nog helemaal geen Whatsapp-groep actief? Dan kunt u zelf een Whatsapp-groep maken en uw buren uitnodigen. Stuur dan een mail naar ons en beantwoord de bovengenoemde vragen (zie punt 1).
Slot woord
De basis staat inmiddels en we hopen om Den Hoorn Alert zoveel mogelijk uit te gaan breiden. Vertel het uw buren en familieleden (die in Den Hoorn wonen) en laat beheerders zich aansluiten bij Den Hoorn Alert. Neem contact met ons op!
Jaarlijks worden de gegevens geüpdatet en geverifieerd. Deelnemers ontvangen hierover een mail.
Bij aanmelden van een groep krijgt u een informatiefolder en de huisregel toegestuurd.
Spread the word: vertel het a.u.b. en draag uw steentje bij om Den Hoorn veiliger te maken. Hoe meer Whatsapp-groepen zich aansluiten aan de Community hoe groter ons netwerk wordt.
Hopelijk kunnen wij met zijn allen op deze manier heel Den Hoorn dekkend(er) en veilig(er) maken.
Alvast bedankt!
Mike
Initiatiefnemer en namens Buurtpreventie Den Hoorn.